Afscheid

Ik ben de magische dertig jaar gepasseerd en stik daarmee in de grijze haren en de wijsheid. Terwijl ik mijn haren trouw in de verf zet denk ik regelmatig na over de loop van het leven.

Steeds vaker besef ik dat je levensloop niet alleen bepaald wordt door wat je zelf doet maar voor het overgrote merendeel door je medemens. De paden die je bewandelt hangen af van of anderen je willen helpen of laten aanmodderen, van of iemand voor je wil werken of liever niet. Van die ene toffe meester die zijn nek voor je uitsteekt of van een buurvrouw die in je gelooft. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat de loop van je leven in zeer grote mate afhangt van wie je tegenkomt en wat die mensen voor jou in petto hebben, al zijn ze “slechts” een tante, een juf, een trainer of iemand die je terloops tegenkomt.

Je kunt alleen maar hopen dat je mensen treft die jou de moeite waard vinden en die jou de hand reiken. Aan ons als ouders de schone taak om de kinderen zich niet al te afschrikwekkend te laten gedragen en zo te vormen dat behulpzaamheid iets vanzelfsprekends wordt.

Peuters zijn overigens veelal knap afschrikwekkend. Het filter voor sociaal wenselijk gedrag is nog volop in ontwikkeling en ze zijn regelmatig niet erg gezellig. Dat mijn peuter desondanks toch nu al door een mooi mens gevormd is, is een kostbaar goed.

Vandaag sloot zij haar turbulente peutertijd af en nam ze afscheid van de peuterspeelzaal en de daarbij behorende gouden juf. Maartje mocht Maartje zijn, twee jaar lang.

Een leven zonder peuter in huis is een gekke gedachte, maar eerlijk is eerlijk, ook een bevrijdende. Drie kinderen op dezelfde tijden op dezelfde plek, op dezelfde school. Een flinke verademing in de logistieke operaties die onze weken behelsen. Onze peuter is geen peuter meer en daarmee een stuk toegankelijker, wellicht ook voor alle betekenisvolle types die haar verder helpen op weg naar een mooi leven. Ik hoop dat ze rijendik op haar staan te wachten.

20180712_114135

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: