Wedstrijdje

Screenshot_20180630-164726_Video Player.jpgSommige activiteiten zijn graadmeters voor de groei van je kind(eren). Neem nou zwemmen. Zoonlief haalde zijn A-diploma vóór de zomer. Na twee keer drijfmiddelloos zwemmenvertier is zijn zelfvertrouwen en intense gevoel van vrijheid inmiddels zo groot dat hij geen glijbaan meer normaal af kan: alleen nog ondersteboven, achterstevoren, duikend, coole moves makend terwijl hij ‘gast’ roept naar iedereen die voor communicatie met hem in aanmerking komt. Dit alles viel me vandaag zo op tijdens een middag zwemmen…

‘Zijn hele tred is kleuter-af. Evenals zijn lengte, interesses en bezigheden. Het is gebeurd. Als een slangenhuid heeft hij zijn jongste jaren afgeworpen. Hij is totaal verveld.

Zijn ontwikkeling zet die van zijn peuter-/ kleuterzusje in de schaduw. Zij is echt nog klein. Zijn zus probeert hij bij te houden, uit te dagen. ‘Wedstrijdje zwemmen?’ vroeg hij haar vanmiddag met uitdagende blik. Gegroeid als ook zij is, ging ze de uitdaging aan en won met gemak. Ze is trots op haar duik en haar schoolslag en ik ook. Die is inmiddels zwemles-af (en zwemverenigingwaardig) en ziet er smooth uit. Groots ook. En beheerst.

Met de wedstrijd die één baan in beslag nam zette ze hem terug op zijn plek van jonger broertje. Hij sputterde zoals alleen een jonger broertje dat kan en zij? Zij voelde zich de koning te rijk. Ze zou papa wel even laten zien wat ze allemaal kon. Die sportieve genen komen echter van hem. Hij daagde haar op zijn beurt uit: ‘wedstrijdje?’ Ze kreeg een voorsprong en dat maakte het nep. Het zette haar terug op haar plek van kind van acht. De oudste weliswaar, maar toch.

Prachtige wed-ijver. En hoewel ik met sport niets te maken wil hebben behalve het strikt noodzakelijke, vind ik dit een prachtige ontwikkeling. Strijd de strijd maar in competitie.

Rijst bij mij nu wel de vraag welke sport ik kan inzetten om ze tot stilte te manen en ze in slaap te overwinnen. Iemand suggesties?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: